Σελίδες

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

2. Κυκλαδικός πολιτισμός. α. Εκπαιδευτική τηλεόραση: Αρχαίες Κυκλάδες (α+β μέρος). β. Αρχείο ΕΡΤ: Αρχαιολογικές ξεναγήσεις - Κυκλαδικός Πολιτισμός.



Δείτε επίσης κι άλλη μια εκδοχή του μαθήματος:
http://www.gkonstantinou.com/school_work/cycladic/cycladic.html

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΔΩ:
http://katsba.ueuo.com/dim/c/ist-kykladikos.htm

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/istoria/a-2-2-Kykladikos-Politismos.htm

α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  

Η ταινία αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την Τρίτη χιλιετία π.Χ. Το πιο σημαντικό δείγμα είναι τα ειδώλια που μας εκπλήσσουν για το πόσο κοντά βρίσκονται στη σύγχρονη αντίληψη για την τέχνη.

http://www.edutv.gr/deyterobathmia/arxaies-kyklades-a-meros-protokykladikos-politismos

Αρχαίες Κυκλάδες - Β' Μέρος, Υστερομινωική Θήρα

Πεντακόσια χρόνια μετά την άνθιση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού αναπτύχθηκε στη Θήρα ένας ξεχωριστός πολιτισμός με έντονα μινωικά χαρακτηριστικά. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, το 1500 – 1450 π.Χ., κατέστρεψε αυτόν τον πολιτισμό αλλά στο Ακρωτήρι κάτω από την τέφρα διασώθηκαν οι περίφημες τοιχογραφίες και άλλα σημαντικά δείγματα του θηραϊκού πολιτισμού.
http://www.edutv.gr/deyterobathmia/arxaies-kyklades-v-meros-ysterominoiki-thira


β. ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ: ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=4871&autostart=0 
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ" είναι αφιερωμένο στον κυκλαδικό πολιτισμό. Γίνεται λόγος για τους δύο πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (βόρειος και νότιος) και δίνονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά. τους. Αναλύονται οι τρεις υποπερίοδοι του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (πρωτοκυκλαδικός Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) και παρουσιάζονται οι τύποι των κυκλαδικών ειδωλίων (βιολόσχημα, σχηματικά και ανθρωπόμορφα). Η παρουσίαση συνεχίζεται με τα τηγανόσχημα σκεύη (παραγωγή της πρωτοκυκλαδικής Ι και ΙΙ περιόδου) και τον εντοπισμό των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο τύπους-Κάμπου και Σύρου. Λόγος γίνεται ακόμα για τα μαρμάρινα και λίθινα σκεύη, καθώς και για την κυκλαδική κεραμική. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης προβάλλονται κυκλαδικά ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο/η είπε...